Fleet Foxes – Helplessness Blues

31. maj 2011.

 
 

Ocena: 9/10

Izdavač:

Sub Pop

Godina:

2011

Format:

Album, CD

Trajanje:

12 pesama / 50 minuta

 
 
Momci iz Seattle-a i njihov vođa Robin Pecknold  su napokon, posle tri godine, objavili drugi album pod nazivom Helplessness Blues, naslednika mnogo hvaljenog i slušanog debi albuma Fleet Foxes.

Grupa je i tada bila nešto posebno kombinujući harmonije The Beach Boys-a, akustičnu muziku Crosby Stills & Nash, kao i uticaje autora kao što su Bob Dylan i Neil Young. Prvi album je stvorio auru poštovanja oko grupe, a i veoma dobro se prodavao u Velikoj Britaniji.
Drugi album Helplessness Blues predstavlja napredak za grupu, pošto ona koristi izuzetno egzotični instrumentarijum - citru, marxophone, klarinet, irsku violinu, Moog, tamburu, timpane, vibrafon i još mnogo, mnogo toga.
Početna pesma "Montezuma" je puna grandioznosti a istovremeno grabi svojim tekstom (“Sad sam stariji od moga oca i majke kada su dobili svoju kćerku/Šta to govori o meni”). Osobama koje imaju svoje potomke možda to neće izazvati toliki emotivni efekat, ali kada on u pesmi dalje kaže, “O, kakav sam čovek bio!”, neke stvari dovode i do knedle u grlu.
"Bedouin Dress" nastavlja sa predivnom violinom i uticajem The Beach Boys.
Posle "Sim Sala Bim" dolazi jedna od najboljih kompozicija na albumu "Battery Kinzie" gde se oseća eho Paul Simon-a  ali i Bob Dylan-a.
Već se vidi da je ovo jedan folk rock album i grupi bi se moglo zameriti da se “meša u posao” grupama kao što je npr. Midlake. No, veoma kvalitetne melodije, začuđenost životom i njegovim eventualnim krajem, slaganje harmonija kao Crosby Stills and Nash (u pesmi "The Plains /Bitter Dancer") odvodi grupu u nešto samo njoj jedinstveno.  
Naslovna "Helplessness Blues" je otvorena stranica Robin Pecknold-ovog života. Muzika toliko povuče slušaoca da on ne obrati pažnju na tekst. Sama pesma menja više puta ritam i instrumentalizaciju pa reči idu u drugi plan, što je greška koja se ispravlja ponovljenim slušanjem.
Posle “srednjevekovne” instrumentalne "The Cascades" dolazi "Lorelei" sa "So I guess I got old/I was all news to you then". Intimna pesma o odnosu među ljubavnicima i šta vreme čini ljudima, kako ih učini udaljenima.
"The Shrine/The Argument" ponavlja temu prekida emotivne veze ali sa  opet neočekivanim instrumentarijumom, tokom koje se pojavljuje i otkačeni alt saksofon koji “razmrdava” kompoziciju.
"Blue Spotted Tail" je punokrvni Simon & Garfunkel u kojem se Robin Pecknold pita “Why is life made only for to end?”
Album završava  sa pesmom "Grown Ocean", koja predstavlja završnu ekstravananzu Fleet Foxes sa masivnim orkestarskim aranžmanom, pokrivajući i prošlost i sadašnjost i zagledanost u budućnost.

Predivan album, vredan  ocene 9.



slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Lucinda Williams
Blesses
(Lost Highway)

R.E.M.
Collapse Into Now
(Warner Bros. Records)

Wire
Red Barked Tree
(Pink Flag)

Gang Of Four
Content
(Yep Roc)

Roze poze
Ko je reko' rokenrol?
(samostalno izdanje grupe)

Narrow

From DIY with love
(Treue um Treue)


The Black Keys
Brothers
(Nonsuch Records)

Brian Eno
Small Craft On A Milky Sea
(Warp)

Kings Of Leon
Come Around Sundown
(RCA Records)

Posies
Blood/Candy
(Rykodisc)

Bryan Ferry
Olympia
(Virgin)

Billie & The Kids
Take One
(Rhythm Bomb Records)

Black Mountain

Wilderness Heart
(Jagjaguwar)

Električna post-YU nebriga

(NAUK)

Grinderman
Grinderman 2
(Mute Records)